Is jouw fiets al verzekerd?

 

Fietsen is populairder dan ooit. Elk jaar gaan er meer tweewielers de winkeldeuren uit. Tegelijk stijgt de gemiddelde waarde ervan: een degelijke verzekering is dan ook vaak geen overbodige luxe meer …

Samen met talloze bloemen en planten laten in de lente ook fietsers zich massaal opnieuw zien. Koning Auto blijft dominant, maar zeker in de steden moet hij steeds vaker plaats ruimen voor tal van modellen en types tweewielers. Zo grijpen met de komst van autovrije zones heel wat mensen naar de fiets voor hun verplaatsingen.

Ook door het groeiende ecologisch bewustzijn van consumenten blijft de fiets onze wegen veroveren.

Bloeiende fietsindustrie

De Belgische fietsmarkt draait dus op volle toeren. Elk jaar verkopen de fietshandels meer fietsen: in 2017 ruim 485 000 exemplaren, 10 000 meer dan in 2016, en liefst 25 000 meer dan in 2015.

E-bikes (45 %), stadsfietsen (23,5 %) en racefietsen (10,7 %) zijn het populairst. De e-bike wordt trouwens niet alleen verkocht aan de oudere generaties. Logisch: dankzij hun toegenomen actieradius zijn e-bikes meer en meer geschikt voor woon-werkverkeer én ze komen daarbij in aanmerking voor een fietsvergoeding tot 0,23 euro/km.

Stevig prijskaartje

Zeker wie intensief gebruikmaakt van zijn fiets – om een hobby uit te oefenen, voor woon-werkverkeer … – investeert er meestal een stevig bedrag in. Kwalitatieve fietsen, en zeker e-bikes, komen dan ook met een bijhorend prijskaartje.

De gemiddelde waarde ging de laatste jaren omhoog. Zo bedroeg in 2016 de gemiddelde verkoopprijs van een elektrische fiets 2260 euro. In 2017 was dat 2325 euro, een stijging met zo’n 3 procent.

Populair bij dieven

Het aantal fietsdiefstallen ligt hoog in België, net als in onze buurlanden. De officiële cijfers van de politie vermelden jaarlijks ongeveer 32 000 gestolen exemplaren. Wellicht ligt dat aantal hoger, omdat veel fietsdiefstallen niet worden aangegeven. De Belgische en Luxemburgse automobiel- en tweewielerfederatie (Febiac) spreekt bijvoorbeeld over 150 000 ontvreemde tweewielers.

Bescherm je rijwiel

  • Optimale bescherming van je kostbare rijwiel is dus de logische volgende stap. Vandaag bieden verschillende verzekeringsmaatschappijen al degelijke fietsverzekeringen aan: die voorzien in dekkingen tegen diefstal en/of materiële schade (bv. door vandalisme, een val, botsing …), al dan niet met bijstand.

  • Bovendien kan je met zo’n verzekering vaak ook je (elektrische) step, hoverboard, monowheel … en zelfs (elektrische) rolstoel verzekeren. Ook specifieke formules op maat van jezelf en je favoriete rijwiel zijn mogelijk, net als de opname van eventuele accessoires (kinderzitjes, fietstassen, fietskarren, een gps of fietscomputer …) in je verzekeringscontract.

Heb je vragen? Of wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact met me op. Samen bekijken we hoe jij je kostbare fiets (maar ook step, hoverboard, rolstoel …) en accessoires optimaal kan beschermen tegen diefstal en schade.

Bron (voor de cijfers):
Velofollies, dé Belgische totaalbeurs voor fiets en fietser, organiseert al 5 jaar op rij een grootschalige enquête (bij zo’n 1500 fietshandelaars) over het fiets- en aankoopgedrag van de Belgische fietsliefhebber.