26 oktober is nationale actiedag tegen woninginbraken

 

26 oktober is nationale actiedag tegen woninginbraken.

Die dag vormt het hoogtepunt van de nieuwe nationale week tegen woninginbraken ‘1 dag niet’ die loopt van 22 tot 28 oktober op initiatief van de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken.

Een week tegen woninginbraken: onderneem actie!

Tijdens de actieweek worden heel wat sensibiliseringsacties georganiseerd in heel het land. Op de website www.1dagniet.be kan je meteen kijken welke initiatieven er in jouw provincie voorzien zijn.

Staat er niets gepland in jouw buurt of heb je zelf een leuker idee? Organiseer dan gewoon zelf jouw eigen sensibiliseringsactie! Op de website vind je allerlei tips om een goed initiatief te organiseren. Zo kan je leuke activiteiten bedenken om de buren beter te leren kennen, een inbraakpreventiewandeling regelen met de wijkagent of een wandeltocht maken op de actiedag om ongewone situaties in de buurt op te merken.

En aarzel vooral niet om bijvoorbeeld ook je kinderen erbij te betrekken, of beter nog: samen met de school iets te organiseren ... een themaspel, een eigen inbrekersval knutselen, een extra controleronde in het schoolgebouw ... mogelijkheden zat!

Bovendien biedt de site je ook een heleboel materiaal om ‘1 dag niet’ in de kijker te zetten of om je eigen actie te ondersteunen.

Klaar met organiseren? Post dan je initiatief op de website!

Preventietips

Ben je niet zo’n organisatietalent, dan kan je nog altijd voor jezelf een heleboel maatregelen nemen om dieven af te schrikken. Op de campagnesite vind je de belangrijkste preventietips om je woning goed beveiligd de wintermaanden in te loodsen.

Ken je de diefstalpreventieadviseur al?

Wist je trouwens dat je gratis beroep kan doen op een diefstalpreventieadviseur om je te helpen bij de beveiliging van je woning? Het gaat dan om een politieman of gemeenteambtenaar die gratis bij jou thuis langskomt om in je woning te overlopen welke maatregelen je kan nemen om inbrekers af te schrikken. Hij legt dan ook meteen de zwakke punten van jouw woning bloot.

Interesse? Surf naar de website van besafe en geef je postcode in om een diefstalpreventieadviseur in jouw buurt te vinden.

Let op voor valse preventieadviseurs

Alerte burgers signaleerden in het verleden weleens dat er mogelijk valse diefstalpreventieadviseurs actief waren in hun gemeente. Een onbekende belde dan aan en stelde voor het huis te controleren op inbraakveiligheid.

Weet echter dat een preventieadviseur nooit onaangekondigd langskomt maar altijd na een afspraak die door medewerkers van de dienst welzijn en preventie wordt vastgelegd. Je weet dus vooraf wie er wanneer voor een advies zal langskomen.

Een gewaarschuwd burger is er twee waard!

Bronnen:

www.1dagniet.be

besafe